Al in 2014 pleitte ik in deze column op de site van De Dagelijkse Standaard voor het zo snel mogelijk opstarten van Vredesonderhandelingen. Ook riep ik op om alle landen die de proxy war daar steunen door allerlei agressieve en radicale groepjes te bewapenen of te financieren, keihard aan te pakken.

Over het laatste schreef ik toen:

Mijn mening op basis van de informatie die ik verzameld heb, is dat het Westen zeker een kritische houding moet aannemen tegenover het regime Assad en hun gebrekkige opvatting van de mensenrechten. Dat neemt niet weg, dat ik géén voorstander ben van het bewapenen van allerlei groepen in Syrië, ook al worden die door de Amerikanen omgedoopt tot ‘gematigde oppositie’. Overigens, voor degenen die er weer een klaagzang van maken tegen het Westen: ook moslimstaten als Iran, Saoedi-Arabië en Quatar besteden miljarden aan het voeren van proxy wars in andere (meestal moslim) landen. Iran ondersteunt zelfs al decennia lang een terreurnetwerk, dat wereldwijd operationeel is.

En daar sta ik nog steeds voor 100% achter. De landen die de proxy wars financieren, zowel westerse als niet-westerse landen, moeten financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de vervolgschade inclusief de opvang van asielzoekers in Europa en Turkije, onder het motto de vervuiler betaalt. Volgens mij is dat de enige manier om ooit weer enige stabiliteit te krijgen in het Midden-Oosten.

Inmiddels zijn er begin dit jaar Vredesbesprekingen opgestart in Genève en beginnen ze daar deze week aan de tweede ronde, maar tot nu toe schiet het niet veel op. Het Westen wil dat Assad opstapt, het Syrische regime en Rusland willen dat Assad juist blijft en de tientallen andere partijen en landen die zich eveneens op het conflict gestort hebben ook zo hun belangen. Een doolhof aan belangen.

Beter zou zijn als alle partijen zich verenigen om samen het islamo-nazistische leger van IS volledig te vernietigen en daarna zo snel mogelijk het land te stabiliseren, zodat de wederopbouw kan beginnen en de vluchtelingen kunnen terugkeren, om hun een paar jaar geleden nog welvarende en stabiele land weer terug op te bouwen. Daarbij geldt natuurlijk ook dat als delen van Syrië weer veilig zijn, de opvang beter daar kan plaatsvinden.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s