Naar aanleiding van de uitslag van het referendum op 6 april over het Associatieverdrag met Oekraïne waar een duidelijk Nee uitkwam (61% was tegen) is er een discussie ontstaan binnen het Nee-kamp (waartoe ik ook behoor) of er wel of niet onderhandeld moet worden. Vanavond wordt hierover gesproken in het parlement. 

De ene groep in het eurosceptische kamp stelt #Nee=Nee  met andere woorden Nederland gaat het Associatieverdrag onder geen enkele voorwaarde ratificeren en het moet dus in zijn geheel van tafel, aangezien het onderwerp instemming vereist van alle lidstaten. Op Twitter af te gaan is dit kamp in de meerderheid, zo lijkt het.

De andere groep vindt dat er gepraat kan worden over een constructie waarbij Nederland uiteindelijk wel instemt met het Associatieverdrag, maar in een aparte clausule een aantal voorbehouden stelt waarmee ons land dus een uitzonderingspositie zou innemen. Mocht de achterban van het Nee-kamp daar geen genoegen mee nemen, dan kun je natuurlijk in theorie weer een nieuw referendum organiseren.

Op zich is het maken van uitzonderingen niets nieuws binnen de EU, denk aan de uitzonderingsregelingen die er bestaan voor het VK dankzij het heldhaftige verzet van premier Margaret Thatcher begin jaren negentig en denk ook aan Denemarken, dat buiten de euro bleef dankzij een referendum begin jaren negentig.

Je zou dus kunnen denken aan een constructie waarbij Nederland met een aantal onderdelen van het Associatieverdrag instemt maar bijvoorbeeld niet met visumvrij reizen binnen Nederland, verder dat het Nederlandse parlement vooraf instemming moet geven voor alle financiële steun aan Oekraïne en dat we de mogelijkheid houden bepaalde producten of diensten uit Oekraïne te weigeren als die verstorend zijn voor onze markt (denk aan de supergoedkope Oekraïense plofkip).

Kortom, we stemmen als Nederland wel in met het wederzijds (vrij)handelen en met het steunen van corruptiebestrijding in Oekraïne, maar we stellen daar nadrukkelijk een aantal voorwaarden aan.

Nu vind ik zelf altijd dat dit soort vraagstukken een kwestie zijn van strategie, doel en middel en dat je je niet door emoties moet leiden.  Het lijkt mij eerlijk gezegd een illusie om te denken dat het Nederlandse Nee het definitieve einde betekent van het Associatieakkoord als zodanig (we weten immers hoe handig de EU is om referenda te omzeilen, zie het voorbeeld van 2005) en het zal ook niet het einde betekenen van de EU. Daarvoor zijn grotere rampen nodig die gerust nog wel zullen komen, maar dat is op dit moment niet aan de orde.

Wat kun je bereiken met het #Nee=Nee standpunt? Misschien dat je daarmee kunt aantonen dat de elite zich geen reet aantrekt van de bevolking en zullen er daardoor meer mensen op anti-establishment partijen gaan stemmen. Maar het kan natuurlijk ook tegen je werken; regering en MSM zullen ongetwijfeld  het frame inzetten dat er met het Nee-kamp niet te praten valt.

Ga je wél onderhandelen over een uitzonderingsclausule, dan krijgen degenen die dat doen de wind van voren van degenen die het hele verdrag van tafel willen hebben terwijl ze ook geen vrienden worden van het establishment. Kortom, zij dreigen dan in de tang te worden genomen. Ik had de indruk dat Thierry Baudet daags na het referendum wel open stond voor onderhandelingen en daar zelfs een denktank voor wilde opzetten, maar dat hij na enige interne druk zijn standpunt wijzigde tot het radicalere #Nee=Nee.

Aan de andere kant, door te gaan praten en zaken te bereiken in de vorm van een uitzonderingspositie van Nederland binnen het kader van het Associatieakkoord kan het eurosceptische kamp een concrete overwinning boeken (kijk, dit hebben wij bereikt!) in plaats van eeuwig in de contramine te blijven. Valt ook weer wat voor te zeggen.

Kortom, dit wordt nog een lastig traject. Zelf neig ik meer tot de onderhandelingspositie, maar goed, misschien ben ik een te genuanceerd type voor de politiek anno 2016.

P.s. RTL Nieuws had al een visioen hoe het debat vanavond eruit zal zien

Advertenties

Een gedachte over “#Nee=Nee of toch praten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s