Een paar dagen geleden las ik dat UKIP-leider Nigel Farage een endorsement heeft uitgesproken voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

In eerste instantie reageerde ik verbaasd, want bij zijn optreden onlangs in Nederland bij VNL voor het Oekraine-referendum had Farage zich na een vraag uit het publiek behoorlijk kritisch uitgelaten over Trump. Die laatste gedroeg zich veel te agressief, meende Farage en hij keek er erg bedenkelijk bij.

Vanwaar dan toch de endorsement een paar dagen later? Toen ik de verklaringen van Farage hierover nalas in een artikel van de Express bleek dat Farage toch consistent is.

Als redenen om Trump te steunen geeft Farage aan dat Trump als succesvolle businessman de juiste persoon is om de door Obama met schulden overladen VS (de staatsschuld verdubbelde in de laatste acht jaar) economisch er weer bovenop te helpen. Ook denkt Farage dat Trump meer pro-Brits zal zijn dan Obama. Wat betreft de voortdurende kritiek vanuit de media en de politieke elite op Trump trok Farage de vergelijking met Ronald Reagan, die destijds een zelfde behandeling kreeg.

Maar, Farage steekt ook zijn kritiek op Trump niet onder stoelen of banken. Hij zegt:

“Maybe the big shouty stuff he has said so far is going to start to die down and we will see that”.

Trump gedraagt zich regelmatig over the top en of dat nu wel of niet een strategie is om gratis media aandacht te krijgen is onduidelijk, maar je ziet nu wel dat het zich tegen Trump begint te keren. Als je kijkt naar recente peilingen  voor een mogelijk duel Hillary Clinton – Donald Trump, zie je dat Trump een lange tijd vrijwel gelijk op liep met Clinton maar de laatste weken behoorlijk achterop is geraakt.

Dit betekent dat Trump, terwijl hij nog volop in de strijd om de Republikeinse nominatie is gewikkeld, meer zal moeten doen om de kiezers in het midden te bekoren. Veel gekke uitglijders kan hij zich niet meer permitteren want anders dreigt hij straks te verliezen van Hillary Clinton al is zij op dit moment bepaald niet populair in de VS.

Nu de Republikeinse verkiezingskaravaan in het Oosten van de VS terecht komt is er bovendien een mooie kans voor Trump om met een eclatante zege in zijn thuisstaat New York zijn campage weer een nieuwe glans te geven

In feite is Farage dus tot dezelfde conclusie gekomen als ik onlangs in mijn blog Breekijzer Trump is hard nodig. Natuurlijk is er kritiek mogelijk, ja zelfs noodzakelijk op sommige aspecten van het optreden van Trump. Het is goed dat een man als Farage geen meel in de mond heeft en zijn kritische punten jegens Trump helder naar voren brengt.

Het is echter ook van belang om te beseffen dat de door velen vurig gewenste omwenteling in de richting van een weer zelfbewust Westen dat eindelijk eens stopt zichzelf te slopen met ongecontroleerde massa-immigratie en een zwak weg-met-ons-beleid in binnen- en buitenland, niet mogelijk is met de gevestigde partijen en politici. Die blijken keer op keer niet in staat om buiten de zo fatale gevestigde kaders, wetten, verdragen en policor mores te denken. De gewenste omwenteling zal dus van een outsider moeten komen.

Trump lijkt nog steeds de beste kaart te zijn die gespeeld kan worden. Goede zaak dat ook Nigel Farage dat inziet en zijn steun voor Trump heeft uitgesproken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s