Goed. Ik zal maar eens op één A4’tje (nu ja, het zijn er bijna twee geworden) proberen uit te leggen hoe ik het zie met radicalisering, de islam en het Westen aangezien we het toch nergens anders meer over kunnen hebben, zelfs al is het Pasen.

In wezen ben ik een aanhanger van de rancuneleer, een  theorie van de Nederlandse intellectueel  Menno ter Braak  (1902 – 1940).  Ik schreef er ooit dit blog over.

In een notendop samengevat: Menno ter Braak was eind jaren dertig van mening dat het westerse democratische socialisme een gelijkheidsideaal had opgelegd dat onvervulbaar is om zowel sociologische als biologische redenen. Het constant voorhouden aan de massa van dat onvervulbare ideaal leidde tot de rancunemens en deze rancunemens was volgens Ter Braak de fascist (cq. nazi) in wording. Menno ter Braak stond aan het hoofd van een antifascistisch comité en pleegde zelfmoord toen de nazi’s Nederland binnenvielen.

Een soortgelijke analyse maak ik met betrekking tot de opkomst van het islamofascisme in onze tijd.  Ik geloof dus niet dat alleen het lezen van de Koran per definitie leidt tot radicalisering. Natuurlijk staat er een hoop ongein in dat boek, maar dat kun je ook zeggen van de Bijbel of de Torah, al zal het misschien in gradaties verschillen. Ik denk eerder dat we breder moeten kijken naar oorzaak en gevolg als we het hebben over radicalisering.

Dubbelval
Het lastige is vooral dat de islam in een westerse maatschappij lijkt te werken als een soort dubbelval. Het eerste deel van de val: de conservatieve islam zal zeker niet in alle gevallen leiden tot radicalisering, maar door allerlei geboden die deze bevat leidt het vaak wel tot een achterstand op het dynamische Westen (denk aan het verbod op rente en allerlei andere ver- en geboden). Die achterstand geldt zowel voor moslim-immigranten in het Westen (hoewel niet allemaal, natuurlijk) als in een breder verband voor moslimstaten in een door het Westen gedomineerde wereld.

Vervolgens treedt deel twee van de val in werking: de jihad biedt zich aan als vergeldingsmiddel voor degenen die inmiddels bevangen zijn door rancune. Juist degenen die tussen twee werelden leven met zowel westerse als islamitische aspiraties zijn vatbaar voor deze rancune.  En dat zijn er niet een paar zoals onze elite ons wil doen geloven, maar miljoenen over de hele wereld. Ik zou zeggen: Houston, we have a problem.

Of de jihadisten zich nu wel of niet terecht op de Koran beroepen is een debat waarmee je nogal wat kanten op kunt. Jeroen Pauw betitelde dit debat afgelopen week als “de bullshitbingo”. De schriftgeleerden spreken elkaar tegen. De één wijst erop dat de Koran beperkingen oplegt aan degenen die jihad willen plegen, een ander wijst erop dat die beperkingen dan weer niet gelden voor het doden van ongelovigen, joden, afijn ga zo maar verder.

Deze hele discussie is misschien interessant voor schriftgeleerden maar in het stadium waarin we nu verkeren doet het eigenlijk al niet meer ter zake. Feit is dat er miljoenen jihadisten zijn in de wereld (echt niet alleen die van ISIS, zoals steeds wordt geroepen) en of die zich nu wel of niet terecht moslim noemen is irrelevant. Het gaat erom dat zij het zelf geloven en iedereen die niet precies denkt als henzelf (dus ook andere moslims) een kopje kleiner willen maken. Dat laatste geheel  letterlijk, helaas.

Hervorming islam?
Het grote probleem is ook dat de uiteindelijke oplossing hiervoor (als we tenminste als Westen niet willen capituleren) gevonden zal moeten worden in hetzij het massaal afzweren van het geloof door moslims, hetzij een soort Verlichting of Hervorming in de moslimwereld zelf.

Voor dat laatste pleit Ayaan Hirsi Ali  sinds enkele jaren. Theoretisch gezien geef ik haar gelijk, maar ik denk dat de sleutel voor die Hervorming toch echt ligt in de moslimwereld zelf en dat wij daar als Westen maar in beperkte mate een rol in kunnen spelen. Wat we wel kunnen doen moeten we niet nalaten, natuurlijk.

En dan kom ik bij het punt dat Donald Trump aan de orde stelt: zolang dit probleem met de islam in het Westen niet is opgelost en men daarvoor ook niet al te veel moeite doet in de moslimgemeenschap zelf, zullen we onszelf moeten beschermen door immigratie van moslims aan banden te leggen of eventueel helemaal stop te zetten.

Schuurt dit met onze liberale principes? Ja, wat mij betreft wel. Niet iedere moslim is een radicaal en ook is niet iedereen uit een moslimland een gelovige moslim. Het zou dus discriminatoir kunnen zijn om mensen niet toe te laten alleen omdat ze uit een moslimland komen. Maar aan de andere kant: zelfs al is het maar een paar procent die radicaliseert, moeten we maar gewoon doorgaan om onszelf en (vooral) onze kinderen aan dit steeds groter wordende gevaar bloot te stellen? Er is ook nog zoiets als het recht op zelfbescherming, al schijnt iemand als  Frau Merkel dat niet te begrijpen.

Natuurlijk, dit zijn moeilijke vragen en grote dilemma’s. Ik zal niet beweren dat ik de oplossing kant en klaar heb. Wat mij het meeste zorgen baart is dat onze zogenaamde elite (in politiek, media , bedrijfsleven) nog steeds in de ontkenningsstand staat en het hierboven omschreven mechanisme van oorzaak en gevolg simpelweg ontkent.

En dan heb je natuurlijk degenen die zeggen dat het allemaal de schuld is van het Westen, want het Westen bombardeert in het Midden-Oosten of we huilen hier niet even hard voor de slachtoffers in Bagdad als die in Parijs. In één adem wordt hier vaak het verwijt aan toegevoegd dat het Westen de troepen van Assad niet bombardeerde in 2011/2012. Lekker consequent dus…

Wat betreft dat huilen voor slachtoffers, ik denk dat de mensen in Irak ook wat minder hard huilen voor de slachtoffers van Parijs dan voor die bij hun in Bagdad. Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok. Het feit dat hier hele volksstammen rondlopen die hun verongelijktheid baseren op dit soort redeneringen stemt niet vrolijk, want het geeft aan dat ze in feite al vervreemd zijn van de samenleving waarin ze verblijven…

Het lijkt me de hoogste tijd dat degenen die ons regeren eindelijk eens het het mechanisme onderkennen waardoor de islam in een westerse maatschappij leidt tot (zelf)uitsluiting, achterstand, rancune en uiteindelijk tot radicalisering.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s