Via een persbericht  vernamen we gistermiddag dat de partij Voor Nederland (VNL) van Louis Bontes en Joram van Klaveren pleit voor een stevige investering in onze Koninklijke Marine.

VNL wijst erop dat onze Defensie uitgaven ondanks de toegenomen dreigingen op een historisch dieptepunt staan, dat de Marinevloot sinds de jaren negentig gehalveerd is en dat de komende jaren maar liefst 23 van de 28 schepen aan vervanging toe zijn. Dat zijn inderdaad buitengewoon zorgwekkende ontwikkelingen.

VNL

VNL pleit voor stevige investeringen: ze willen maar liefst 6 ultramoderne onderzeeboten aanschaffen en daarnaast een vliegdekschip. Dat kost uiteraard miljarden, maar door de schepen (grotendeels) in Nederland te laten bouwen vloeit dat geld terug in onze eigen economie en kan dus gezien worden als een keynesiaanse injectie, met mogelijke spin-off naar allerlei sectoren.

Ik ben geen militair expert, maar in principe sta ik positief tegenover de argumenten van VNL. Het marineverleden van mijn grootvader van moederskant speelt wellicht een emotioneel bijrolletje, maar dat is natuurlijk niet een argument.

RDAM Frisc Cougar
FRISC en Hr. Ms. Rotterdam, 2012. Bron: Defensieweblog

Het argument is vooral dat we onze vrijheid moeten kunnen verdedigen. Daarnaast vraagt de situatie in de Middellandse Zee en de migratiecrisis om een sterk militair en ook maritiem optreden, niet alleen nu maar zeker ook in de toekomst. Dan heb ik het nog niet eens over allerlei andere geopolitieke dreigingen, van de opkomst van IS tot en met het grillige Rusland of de nieuwe supermacht China.

Historische argumenten
Ook zijn er historische argumenten aan te voeren voor een sterke krijgsmacht. Wie mijn historische blogs heeft gelezen, bijvoorbeeld over de Slag in de Javazee of over Koningin Wilhelmina en WO2 weet dat de militaire slagkracht van Nederland of liever het gebrek daaraan, een hoofdrol speelt in deze verhalen die ook mijn eigen grootouders betreffen, zowel van vaders- als moederskant.

Want, is het niet zo dat als Nederland in de jaren twintig en dertig geïnvesteerd had in een sterke vloot en een sterke luchtmacht had gestationeerd in Nederlands-Indië, de Japanners in 1942 dan rechtsomkeert hadden gemaakt of daartoe gedwongen waren?

Dat had niet alleen de ruim 2000 doden gescheeld bij de Slag in de Javazee (waaronder mijn grootvader) maar ook de ca. 20.000 Nederlandse doden die zijn gevallen bij de Japanse Bezetting en nog eens ca. 20.000 Nederlandse doden bij de Bersiap. Overigens kwamen ook honderdduizenden Indonesiërs om als gevolg van de Japanse bezetting, en natuurlijk ook tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Nederland (1945 – 1949).

Uiteraard neemt dit alles niet weg dat Indonesië toch gedekoloniseerd moest worden, maar dat had misschien op een voor beide kanten meer vreedzame manier kunnen gebeuren als Nederland in 1940 over een sterkere krijgsmacht had beschikt.

En dan wat betreft WO2 in Nederland en de rol van Koningin Wilhelmina. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd, maar in die lastige en pijnlijke discussie wou ik me maar niet meer mengen. Ook hier geldt dat als gevolg van onze in een belabberde toestand verkerende krijgsmacht, de Nederlandse neutraliteitspolitiek hopeloos faalde op het moment dat de brutale en agressieve Hitler ons land simpelweg onder de voet liep.

De rest is what/if history. Had koningin Wilhelmina meer voor de eigen cq. de joodse bevolking kunnen doen als ze tijdens WO2 in Nederland was gebleven? Misschien, maar ze was ongetwijfeld onder druk gezet door de Duitsers om eerst zware concessies te doen, bijvoorbeeld door de Geallieerde zaak niet te steunen, of Nederlands-Indië over te geven.

Wel beschouwd is de geschiedenis een serie dilemma’s die zich voordoen al naar gelang de omstandigheden en achteraf is het makkelijk oordelen, maar in de hectiek van het moment moeten er beslissingen genomen worden. Die vallen niet altijd goed uit.

Moest de geallieerde vloot in 1942 in een kansloze positie toch uitgezonden worden tegen de Japanners om Nederlands-Indië te verdedigen ? Moest koningin Wilhelmina wel of niet in mei 1940 de benen nemen naar het Verenigd Koninkrijk? Achteraf kun je er van alles over roepen, maar misschien schieten we meer op met de constatering dat dergelijke dilemma’s vermeden hadden kunnen worden als Nederland aan de vooravond van WO2 over een veel sterkere vloot, luchtmacht en leger had beschikt.

Daarom sta ik in principe positief tegenover de plannen van VNL.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s