De verkiezingen gisteren in drie Duitse deelstaten zijn uitgelopen op een afstraffing voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Willkommenskultur voor illegaal overgestoken asielzoekers.

Alternative für Deutschland (AfD), een nieuwe partij die zich verzet tegen de eenheidseuro en het beleid van ongecontroleerde massa-immigratie en islamisering, heeft een tot voor kort ondenkbare doorbraak beleefd in alle drie de deelstaten. AfD haalde overal meer dan 10 procent van de stemmen. In Saksen-Anhalt zelfs zelfs 24 procent, waarmee de AfD daar de tweede partij is na de CDU van Merkel. In Baden-Württemberg werd AfD met 15% groter dan de SPD (12%). Het CDU verloor aanzienlijk in alle deelstaten.

Er zal de komende weken in deze deelstaten aan coalitievorming gedaan moeten worden waarbij de gevestigde partijen een cordon sanitaire hanteren tegenover AfD, waardoor er in veel gevallen moeizame of onwerkbare coalities zullen komen. Kleine partijen krijgen dan een wippositie. De politieke stabiliteit in Duitsland zal er niet op vooruit gaan.

Lessen geleerd?
Zou Angela Merkel nu tot de conclusie komen dat haar besluit vorig jaar september om de deur open te zetten voor asielmigranten een verkeerde keuze was? Ik vrees van niet.

Natuurlijk was het voor iedereen – ook voor het Midden-Oosten zelf – beter geweest als Merkel een beleid had gevoerd dat gericht was op het naleven van grenzen, zowel nationaal als Europees (buitengrenzen).  Als ook maar de helft van het geld dat de asielzoekeropvang nu kost in Duitsland (ruim 50 miljard euro gebudgetteerd over 2016 en 2017) geïnvesteerd was in een betere opvang in de regio inclusief militair beschermde zones, zou dat veel beter zijn geweest voor de stabiliteit in de regio. Ook zou dat beter zijn voor de wederopbouw van Syrië als dit land eenmaal gepacificeerd is.

Europa was het dreigende perspectief van islamisering bespaard gebleven. Bovendien was de EU niet in een chantabele positie gekomen tegenover Turkije en haar macho-president Recep Erdoğan. Helaas is Angela Merkel er de vrouw niet naar om haar ongelijk te bekennen. We horen nu al geluiden uit het Merkelkamp dat het CDU juist verloren heeft omdat de CDU-kandidaten zich afzetten tegen Merkel’s koers, in plaats van die ronduit te verdedigen.

In gedachten zie ik Merkel in een soort Hitler-bunker haar zogenaamde morele gelijk tot het einde verdedigen tegen de rest van de wereld, tenminste die associatie roept dit gedrag van Merkel bij mij op.

Toch heeft Merkel nog steeds een redelijke populariteitsscore in eigen land, in ieder geval beter dan die van de Franse president Hollande. Wel is haar positie na zondag verzwakt, vooral omdat haar beleid ertoe heeft geleid dat de nieuwe partij AfD die op het immigratiethema rechts van het CDU staat een sterke positie heeft weten te verkrijgen. Dat zal in de CDU-top tot nadenken stemmen.

Voorlopig zijn we nog niet van Angela Merkel af. Het zal interessant zijn om te zien of de EU-Turkije deal die bekokstoofd is door Merkel  eind deze week bij de tweede EU-top over dit thema zal standhouden. De macht van de machtigste vrouw op aarde brokkelt langzaam maar zeker af, zowel in eigen land als daarbuiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s