ECB-president Mario Draghi presenteerde de financiële wereld gisteren zijn nieuwste vuurwerk. Alle ECB rentetarieven werden verlaagd en de opkoop van obligaties uitgebreid. Ook krijgen banken geld toe als ze geld lenen bij de ECB om hun eigen kredietverlening op te voeren.

Waar in het verleden dergelijke stappen leidden tot maandenlange euforie op de beurs, was het effect dit keer al binnen 24 uur uitgewerkt. De markt beseft dat de ECB aan het eind van zijn Latijn is en alle instrumenten om de groei en inflatie aan te jagen zijn opgebruikt.

Nu kunnen we al het onheil natuurlijk niet aan Draghi alleen verwijten. In feite is de Italiaan op een onmogelijke missie gestuurd, overigens ook door zichzelf want hij was vanaf het begin een voorstander van de eenheidseuro. We weten nu dat de eenheidseuro groeiafremmend en recessiebevorderend werkt. De eerste jaren van de euro (2002 – 2007) leek dat niet het geval, maar de welvaart die toen ontstond was een door schulden gefinancierde schijnwelvaart.

Natuurlijk is het zo dat de politici van veel landen Draghi in de steek hebben gelaten doordat zij de adempauze die de paardenmiddelen van Draghi hebben verschaft niet hebben gebruikt om te hervormen en hun concurrentievermogen te versterken, maar alleen om nóg meer schulden te maken. Toch is dat maar de helft van het verhaal.

De andere helft is dat de eenheidseuro simpelweg niet deugt, want ook als landen wél hervormen kunnen ze in een recessie raken waarbij een devaluatie noodzakelijk is voor snel herstel. Binnen het ijzige kader van de eenheidseuro is dat onmogelijk.

Wat dan rest is de lange en pijnlijke weg van de interne devaluatie (prijzen en lonen verlagen) waardoor het concurrentievermogen herstelt, maar veel meer welvaart verloren gaat dan bij een monetaire devaluatie het geval is. Met name Zuid-Europa zit gevangen in deze negatieve spiraal.

Ook bij ons gaat er van alles fout ook al profiteert het exporterend bedrijfsleven van de lage euro. Oud-president DNB Noud Wellink was vandaag ongewoon kritisch in de Telegraaf. Hij noemde Draghi een kamikazepiloot die veel te ver gaat in zijn strijd tegen inflatie.

Wellink wees terecht op de spaarrente die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB.  “Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald”, aldus Wellink.

Het is duidelijk dat onze pensioenen en onze welvaart gesloopt worden door het ECB-beleid. De euro is te goedkoop voor Noord-Europa, maar juist te duur voor Zuid-Europa, waardoor hun bedrijfsleven niet kan herstellen, terwijl bij ons de pensioenen en spaartegoeden de bietenbrug op gaan.

Helaas blijft 90% van de discussies en artikelen hierover steken op het niveau van de symptoombestrijding, enkele gunstige uitzonderingen daargelaten zoals Alex Sassen van Elsloo op DFT of Jean Wanningen bij FTM.

Als telg van een dierenartsenfamilie heb ik al jong geleerd dat te lang stil staan bij symptomen tijdsverspilling is. Het gaat erom bijtijds de juiste diagnose te stellen en daarop te handelen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s