Toen ik maandagavond, zoals ik schreef op mijn blog over de EU Vluchtelingentop, Mark Rutte als een koorknaap om Angela Merkel heen zag dartelen gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar Ruud Lubbers begin jaren negentig.

Ruud Lubbers had in de jaren tachtig een solide reputatie opgebouwd als betrouwbare premier van Nederland, toen hij de onder Joop den Uyl buiten alle proporties gegroeide verzorgingsstaat saneerde. Daaraan had hij de bijnaam Der Macher overgehouden. Maar in de aanloop  naar het Verdrag van Maastricht (1992) veranderde Lubbers ineens in een verstokte eurofiel.

Mogelijk had Lubbers daarbij in gedachten dat hij de gedroomde opvolger was van de voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, de “vader van de euro”. Dat Ruud Lubbers die baan nooit gekregen heeft omdat Helmut Kohl later dwars ging liggen, verandert weinig aan zijn mogelijke motivatie.

In ieder geval is het vreemd dat Lubbers’ minister van Financiën Onno Ruding in 1989 nog Delors’ europlannen naar de prullenbak verwees, maar zijn opvolger Wim Kok – een vakbondsvriend van Delors – in 1990 kennelijk de instructie kreeg van Lubbers om volledige medewerking te verlenen aan de snode europlannen van de voorzitter van de Europese Commissie. Om zijn kansen te verhogen stemde tuut-tuut-tuut Ruud in 1992 ook nog in met een giga-verhoging van de structuurfondsen. Nederland werd in één klap één van de grootste netto-betalers van de EU.

Een ander geval is dat van Wim Duisenberg, president  van De Nederlandse Bank (DNB) van 1982 tot 1997, die in 1998 de eerste ECB president werd. Voor hij dat werd, zorgde hij samen met Wim Kok (inmiddels premier) en minister van Financiën Gerrit Zalm ervoor dat de Nederlandse gulden een veel te lage euro wisselkoers kreeg, op verzoek van de Duitsers. Een grapje dat de Nederlandse burgers en bedrijven  nu al meer dan 700 miljard euro aan welvaart heeft gekost, zoals Jean Wanningen in dit stuk berekende. En de teller loopt door! 

Inmiddels zal die rekening nog wel hoger opgelopen zijn. Zou Duisenberg’s Europese ambitie een rol hebben gespeeld bij dit a-nationale besluit? Bewijzen kan ik het niet, maar het lijkt er wel verdacht veel op.

Een meer recent voorbeeld is Jeroen Dijsselbloem, die enorm lijkt te genieten als voorzitter van de Eurogroep en sinds hij die rol bekleedt alle nabetalingen aan de EU zonder een woord van kritiek overmaakt aan Brussel. Hij doet dat met een snelheid en een gemak, alsof het een acceptgirootje van het Rode Kruis betreft. Daarbij gaat het om vele honderden miljoenen euro’s belastinggeld.

En dan hadden we maandagavond dus Mark Rutte, die naar het schijnt meer bezig was Angela Merkel te pleasen dan dat hij daar met de vuist op tafel sloeg om de Nederlandse belangen te verdedigen. Ook op jacht naar een toppositie bij de EU?

Nationale wetgeving
Hoe zouden we dit in de toekomst kunnen voorkomen? De rekening voor de Nederlandse burgers en bedrijven is nu wel hoog genoeg opgelopen, dunkt mij. Ik stel daarom voor dat het Nederlandse parlement paal en perk stelt aan dit soort vormen van belangenverstrengeling door de volgende zaken vast te leggen in wetgeving:

  1. Bij hoge nationale functies (denk aan president DNB, minister of premier) wordt het gedurende vijf jaar na aftreden verboden om functies te bekleden bij de EU of de ECB. Dit wordt contractueel vastgelegd met alle kandidaat ministers, premiers of DNB-presidenten;
  2. Dubbelfuncties zoals voorzitter Eurogroep en tegelijk minister van Financiën, worden bij wet verboden. Als Dijsselbloem zo graag voorzitter van de Eurogroep wil spelen, staat hij zijn functie in het kabinet maar af aan een ander.

Bij het roulerend EU-voorzitterschap ligt dat iets ingewikkelder, omdat dit een tijdelijke functie is van zes maanden die mogelijkheden biedt voor de premier om invloed uit te oefenen op het Europese toneel. Tijdens EU-summits zou de premier als die roulerend voorzitter is zich kunnen laten vervangen door de vice-premier, die dan opkomt voor de Nederlandse belangen. Misschien dat langs deze lijnen voorkomen kan worden dat ons land telkens weer in de uitverkoop wordt gedaan door baantjesjagende politici en centrale bankiers.

Of willen we – update oktober 2017 – dat Mark Rutte straks zijn weg naar een hoge EU-positie plaveit door Macron zijn zin te geven met eurobonds, waarvoor Derk-Jan Eppink waarschuwt in dit uitstekende stuk? Ik dacht het niet!

 

Advertenties

Een gedachte over “Stop de EU baantjesjagerij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s