Vandaag is er een EU-top in Brussel over het vluchtelingenvraagstuk. Net als altijd zal in de media weer gesproken worden over een “beslissende top” voor het voortbestaan van de EU in de huidige vorm.

Misschien is dat ook wel zo want de EU heeft nooit zo onder druk gestaan als nu, waarbij zich bij de bestaande monetaire en economische Noord-Zuid splitsing ook nog eens de West-Oost tegenstelling heeft gevoegd bij het migratie vraagstuk.

De Oost-Europese landen zijn namelijk niet van plan hun na 1990 moeizaam op de USSR terug gewonnen culturele en etnische identiteit op te geven ten gunste van een massale invasie van vertegenwoordigers van de mohammedaanse veroveringsideologie cq religie.

West-Europa, zwelgend in Merkeliaans schuldgevoel, lijkt daartoe maar al te graag bereid. In ieder geval de Duitsers; de Fransen lijken in dit opzicht een stuk gereserveerder waardoor Hollande misschien toch weer de rol van bemiddelaar kan spelen, wat hij ook deed bij de top over Griekenland. Vreemd dat een man die in eigen land in alle opzichten faalt, zich in de EU zo’n grote broek kan aanmeten.

Wat moeten we van deze zoveelste top der toppen verwachten? Volgens de Volkskrant is EU-president (belachelijk woord als je weet wat de functie inhoudt) Donald Tusk vrij optimistisch. De EU-top in Brussel zet in op het herstel van vrij reizen binnen de Schengenzone in ruil voor versterking van de buitengrenzen en een werkbaar akkoord met Turkije. Dat laatste is nu ook de prioriteit van Duitsland. In hoeverre dat een realistisch scenario is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Gisteravond hebben Merkel, Rutte en Tusk gedineerd met de Turkse premier in de hoop vooraf wat plooien glad te strijken. Toch lijkt het inzetten op de medewerking van Turkije een zwaktebod van de EU. De Turken kunnen op ieder moment de poort weer open zetten en dan hun aanvullende eisen indienen. Daarmee heeft de EU zich permanent chantabel gemaakt. Van de Turken, die in november nog beloofden álle vluchtelingen tegen te houden, wordt nu alleen verwacht dat zij niet-Syrische vluchtelingen terugnemen. Hoe dat in de praktijk moet werken met asielzoekers die voor 77% bewust zonder identiteitspapieren reizen, is nog maar de vraag.

Zelf heb ik last van metaalmoeheid bij het aankondigen van de zoveelste beslissende EU-top. Het zal allemaal wel, ben je geneigd te denken. Ik plaatste dan ook zaterdag deze tweet, die aardig wat bijval kreeg.

Mark_Rutte tweet 2016

In hoeverre Mark Rutte als tijdelijk EU-voorzitter nog een belangrijke rol speelt in dit geheel is maar de vraag. Je hebt toch het idee bij de EU dat Angela Merkel voor de schijn een paar uurtjes de discussie aan tafel aanhoort, zich daarna terugtrekt voor wat bilateraaltjes en vervolgens de beslissingen neemt. Beslissingen die overigens  door niemand uitgevoerd worden, als vorm van stil protest tegen de Duitse hegemonie.

Ik heb eerder in columns zoals deze kritiek geuit op Mark Rutte, vooral omdat ik het niet eens ben met zijn visieloze leiderschapsstijl. Het niet hebben van een visie past in mijn ogen eerder bij een manager dan bij een leider.

Waar gaan we heen met de EU? Willen we vasthouden aan een groeiverstikkende en recessiebevorderende eenheidsmunt? Wat willen we met immigratie en hoe centraal durven we het behoud van onze eigen cultuur en identiteit te stellen? Willen we een centrale of een decentrale EU? Hoe passen we het monetaire model aan als we een decentrale EU willen?

Dit zijn de vragen die eerst gesteld en beantwoord moeten worden en dan kun je pas beleid gaan maken. Rutte en veel mensen van zijn generatie volgen een omgekeerde volgorde. Rutte heeft een hekel aan “vergezichten” en een voorkeur voor praktische oplossingen. Tja, dan kun je vergaderen tot je een ons weegt en duizend compromissen aan elkaar lijmen, maar dan is het nog steeds niet duidelijk waar de reis heen gaat. En dat zou ik als burger én als kiezer toch graag willen weten!

Inmiddels is het zo’n puinbak in de van tegenstrijdigheden aan elkaar hangende EU, dat ik Mark Rutte niet benijd vanwege zijn voorzittersrol. Ik kan daarom weinig anders doen dan hem vandaag veel sterkte wensen.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s